1. Spalati-va mainile de multe ori
„Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia”, se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii. „Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%.”
Este recomandat sa va spalati pe maini:
dupa ce ati tusit sau stranutat
inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor
inainte de masa
inainte si dupa folosirea toaletei
dupa ce ati intrat in contact cu un animal
dupa ce ati dus gunoiul
cand ingrijiti o persoana bolnava
2. Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute
„Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata”, se arata in comunicatul Minsterului Sanatatii.
Coronavirusurile umane se raspandesc prin inhalarea microparticulelor infectante emise prin tuse, stranut sau chiar in timpul vorbirii.
3. Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile
„Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel eviati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile. Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandindu-se in tot corpul”.
Mainile ating multe suprafete care pot fi contaminate cu virusi. Odata contaminate, mainile pot transfera virusul la ochi, nas sau gura. De acolo, virusul iti poate intra in corp si poate infecta organismul.
4. Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti
„Daca aveti infectie respiratorie acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau intr-un servetel, de preferat, de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca, in momentul in care tusiti, va acoperiti gura cu mainile, puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact”. Asigurati-va ca si dvs. si oamenii din jurul dvs. urmariti o igiena respiratorie buna. Evitati contactul apropiat cu persoanele ce prezinta febra si tusesc sau stranuta.
5. Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul
„Momentan, nu exista cercetari stiintifice care evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor, nu impotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca metoda de prevenire sau tratament, decat in cazul in care se constata si o infectie bacteriana”, precizeaza Ministerul Sanatatii.
6. Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool
„Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanti ce contin clor, inalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul si farmacistul dumneavoastra vor sti ce sa recomande”.
7. Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave
„Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus, si prezentati simptome de tuse, stranut, sau in cazul in care acordati asistenta unei persoane care este suspecta de a fi infectata cu noul coronavirus (o calatorie recenta in China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii)”, precizeaza Ministerul Sanatatii.
De asemenea, utilizarea mastii de protectie „ajuta si limiteaza raspandirea virusului, dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde”, se arata in comunicatul ministerului, care mai precizeaza ca „nu este necesar a se folosi masti de protectie suprapuse una peste alta”.
9. Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa, de cel putin 14 zile
„Perioada de incubatie a noului coronavirus este cuprinsa intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China, sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile, sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China sau zonele in carantina din Europa, de mai putin 14 zile, si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare”, este sfatul celor din Ministerul Sanatatii. In cazul in care prezentati unul din simptomele specifice infectiei cu Coronavirus, dar nu ati avut contact direct cu o persoana suspecta si nici nu ati calatorit recent in strainatate, ADRESATI-VA MEDICULUI DE FAMILIE. Acesta va putea face o evaluare corecta, in urma careia va stabili conduita medicala adecvata. EVITATI DEPLASAREA LA SPITAL
In cazul in care suspectati ca sunteti infectat cu COVID-19 NU va deplasati la camerele de garda ale spitalelor pentru a nu risca transmiterea virusului, ci apelati intai numarul de urgenta 112!
Persoana aflata in aceasta situatie va trebui sa poarte masca de protectie, sa foloseasca servetele de unica folosinta si sa se spele bine pe maini.
10. Animalele de companie nu transmit coronavirus
„In acest moment nu exista dovezi ca animalele de companie, caini si pisici, pot fi infectate de virus. In orice caz, trebuie sa ne spalam tot timpul mainile cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie”, se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.
Pentru informatii suplimentare legate de prevenirea infectarii cu virusul COVID–19 (coronavirus) puteti apela numarul 800800358 operationalizat de Institutul National de Sanatate Publica.
- summary